Struhadlo potřeme olejem a nastrouháme najemno sýr. Přidáme tuk a mouku, vše zpracujeme a vyválíme asi na 2–3 mm. Formičkou vykrajujeme jednoduché tvary (nebo nožem nakrájíme tyčinky, čtverečky, trojúhelníčky apod.). Dáme na vymazaný plech a potřeme vejcem. Můžeme dle chuti posypat solí nebo kmínem. Pečeme v předehřáté troubě – horkovzduch na 170 °C asi 10 minut.
Toto pečivo dělám vždy, když zjistím, že mi něco v lednici prošlo a je mi to líto vyhodit, nebo když mám nějaký zbytek. Dá se tak zpracovat zbytek tvrdého i měkkého tvarohu, tavené i tvrdé sýry, hermelín, niva či balkánský sýr. Vždy si nejdříve zvážím sýr, který potřebuji zpracovat a pak si odvážím stejné množství mouky a tuku.
Na dno pekáčku nakapeme olivový olej, další patro bude cibule nakrájená na kolečka, další patro zelí (neždímám ho, aby…
více o Zapečené brambory – co dům dal
Bílky ušleháme na tuhý sníh. Přidáme cukr po lžičkách a šleháme, až je sníh tuhý a lesklý. Nastříkáme 24 pusinek na…
více o Čokoládové pusinky ze sněhu
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v rozšlehaných vejcích a ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku po obou stranách…
více o Kuřecí řízek po švýcarsku
Švestky zalejeme horkou vodou spolu s troškou slivovice (nemusí být). Po 20 minutách švestky vyjmeme a opatrně, ale…
více o Švestička v křupavé slanině
Oloupané brambory nakrájíme na malé kousky, česnek na plátky a vše dáme do zapékací misky, přidáme vegetu, majoránku,…
více o Brambory zapečené s česnekem