Mouku promícháme na vále se solí, přidáme pokrájené máslo, škvarky, vejce a lžičku octa. Přilijeme postupně asi 100 ml studené vody a zpracujeme na těsto, které vytvarujeme do koule, zabalíme do fólie a necháme hodinu odležet v chladu.
Troubu předehřejeme na 200 °C, koláčovou formu vymažeme tukem. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme ho. Špek pokrájíme na kostičky, cibuli nadrobno.
V pánvi rozškvaříme špek, přisypeme cibuli, přidáme zelí, sůl, kmín, med, podlijeme vínem a krátce podusíme.
Těsto rozdělíme na dva díly, z jednoho vyválíme placku a vyložíme jí formu, dno propícháme vidličkou.
Formu naplníme zelnou náplní, poklademe plátky uzeného a zakryjeme druhým dílem těsta rozváleným na placku. Z odkrojků těsta vytvoříme na koláči mřížku.
Koláč propícháme na povrchu vidličkou, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby. Zapečeme asi 10 minut, pak snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme dalších 20 minut při nižší teplotě.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Listové těsto rozválíme a položíme do formy vyložené pečicím papírem. Těsto jemně…
více o Slaný koláč se sýrem Cottage
Maso, droby i nožku uvaříme, obereme, pokrájíme na kousky, svalovinu z nožek umeleme a vše promícháme. Přilijeme vývar…
více o Kašparova pikantní tlačenka
Všechny suroviny zamícháme, já se s tím nijak nepárám, tvaroh nechá hrudky, ale to jsem vůbec neřešila. A pak smažíme…
více o Vynikající tvarohové lívance
Vejce rozdělíme, bílky dáme do jedné mísy, žloutky do druhé. Ke žloutkům přisypte mouku, prášek do pečiva, přilijte…
více o Lívance podle Jamie Olivera
1. Kuřecí maso nasekáme na drobné kousky a prudce opečeme na másle.
2. Dáme do pekáče a podlijeme bílým vínem, přidáme…
více o Kuře na víně M. Woodhamsové
1. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a nadrobno ho nakrájíme.
2. Přidáme heru, mouku, pepř a kmín a pečlivě prohněteme.
…
více o Jihočeské zelňáky Jirsových