Mleté maso smícháme s kostičkami cibule, prolisovaným česnekem a ostatním kořením, zakápneme sojovou omáčkou, popř. ještě osolíme a přidáme solamyl na zahuštění. Ze směsi tvoříme kuličky asi 3 cm velké a smažíme nebo dáme na plech do trouby a upečeme do zlatova.
Bochník chleba nahoře seřízneme (jako pokličku), vnitřek objedeme nožem po obvodu asi 1 cm kolem kůrky a střídku krájíme na 1 cm plátky, které vyřízneme a uschováme na později. Do vydlabaného chleba dáme usmažené masové kuličky, přiklopíme chlebovou pokličkou a dáme do trouby rozpéci asi na půl hodiny.
Na mísu dáme plněný chleba, vedle plátky střídky a připravíme různé studené omáčeky (provensálskou, mátovou, jogurtovou, majonézu s česnekem, kečup, hořčice atd. dle chuti).
Stolovníci si odlamují upečený chleba a masové kuličky namáčejí do různých omáček. Největší boj je nakonec o chleba nasáklý šťávou z kuliček. Plátky chlebové střídky jsou vhodné pro starší lidi, protože kůrka chleba je vypečená a pro někoho tvrdší. Toto je náš velmi oblíbený recept. Většinou si kuličky i omáčky připravím den předem a pak jen zapeču chleba a podávám.
Špagetami propíchneme párky.
Špagety s párky uvaříme v horké osolené vodě.
Na uvařené špagety nastrouháme sýr, může být…
více o Turiho slavnostní špagety
Čerstvé špenátové listy krátce povaříme ve vodě, vodu slijeme. Kdo chce, může listy nahrubo posekat. Pokud použijeme…
více o Pangas se špenátem a nivou
Mouky je někdy potřeba trochu více, podle velikosti vajec a druhu mouky.
Vše v míse smícháme v pevné a pružné těsto…
více o Octové těsto místo listového
Žampiony oloupeme a zbavíme je nožiček, které pokrájíme na menší kousky. Na oleji osmahneme cibuli, až trošku zezlátne…
více o Žampiony plněné šunkou a nivou