Z uvedených ingrediencí zpracujeme hladké těsto a necháme 1/2 hodiny odpočinout v lednici. Pokud děláme sladkou variantu, rozdělíme si těsto na 4 díly a každý díl vyválíme do kruhu, který pak rozkrájíme na 8 dílků jako dort. Vznikne nám trojúhelník – na jeho nejužší stranu klademe lžičkou tvarohovou nápň a stáčíme tak, aby vznikl šáteček (rohlíček). Ty klademe na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Ještě teplé pocukrujeme. Slaná varianta – z těsta vykrajujeme větší kolečka, plníme náplní, přehneme napůl a okraje zmáčkneme vidličkou. Klademe na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali např. grilovací koření, česnek, popř. drcený kmín či trochu kečupu. Posypeme strouhaným sýrem.
Těsto není slané ani sladké, takže se může použít opravdu na cokoliv. Je velmi křehké a chutné.
Jahody s pudinkem uvařit a nechat vychladnout. Našlehat máslo a cukr, vešlehat vychladlou směs. Natírat na jakýkoli…
více o Jednoduchý jahodový moučník
Rozinky namočíme do vody. Máslo necháme změknout při pokojové teplotě a vyšleháme ho v misce do pěny. Postupně přidáme…
více o Tvarožník s ořechy a rozinkami
Z mouky, cukrů, tuku,žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu…
více o „Paličkové" linecké cukroví
1. Pórek okrájejte tak, aby vám zbyly pouze bílé a světle zelené části. Dobře opláchněte a nakrájejte na 5 cm kousky.
…
více o Pórkovo-bramborová polévka
Nakrájíme cibuli na kostičky a osmahneme ji lehce na oleji, přidáme mleté maso a koření a dusíme, až bude maso hotové. …
více o Zapékaná cuketa s mletým masem