Z uvedených ingrediencí zpracujeme hladké těsto a necháme 1/2 hodiny odpočinout v lednici. Pokud děláme sladkou variantu, rozdělíme si těsto na 4 díly a každý díl vyválíme do kruhu, který pak rozkrájíme na 8 dílků jako dort. Vznikne nám trojúhelník – na jeho nejužší stranu klademe lžičkou tvarohovou nápň a stáčíme tak, aby vznikl šáteček (rohlíček). Ty klademe na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Ještě teplé pocukrujeme. Slaná varianta – z těsta vykrajujeme větší kolečka, plníme náplní, přehneme napůl a okraje zmáčkneme vidličkou. Klademe na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali např. grilovací koření, česnek, popř. drcený kmín či trochu kečupu. Posypeme strouhaným sýrem.
Těsto není slané ani sladké, takže se může použít opravdu na cokoliv. Je velmi křehké a chutné.
Bůček se sýry a solí propracujeme a dáme do skleňené nebo porcelánové misky. Do směsi uděláme dolíky, zalijeme je pivem…
více o Mletý bůček se směsí sýrů
Dáme svařit 2/3 mléka, nejprve osolíme (díky tomu by se nám omáčka neměla později srazit) a dáme kopr. Ve zbylém mléce…
více o Koprová omáčka od maminky
1) Jako první si vezmeme jednu velikou mísu, do které si zaděláme těsto na korpus. Smícháme tedy všechny ingredience na…
více o Domácí želatinový koláč