Z uvedených ingrediencí zpracujeme hladké těsto a necháme 1/2 hodiny odpočinout v lednici. Pokud děláme sladkou variantu, rozdělíme si těsto na 4 díly a každý díl vyválíme do kruhu, který pak rozkrájíme na 8 dílků jako dort. Vznikne nám trojúhelník – na jeho nejužší stranu klademe lžičkou tvarohovou nápň a stáčíme tak, aby vznikl šáteček (rohlíček). Ty klademe na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Ještě teplé pocukrujeme. Slaná varianta – z těsta vykrajujeme větší kolečka, plníme náplní, přehneme napůl a okraje zmáčkneme vidličkou. Klademe na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali např. grilovací koření, česnek, popř. drcený kmín či trochu kečupu. Posypeme strouhaným sýrem.
Těsto není slané ani sladké, takže se může použít opravdu na cokoliv. Je velmi křehké a chutné.
Čajové šálky (6 ks) důkladně vymastíme (Herou či jakýmkoli podobným tukem) a důkladně vysypeme strouhankou. Sýr najemno…
více o Smažený sýr bez smažení
Prsíčka nakrájíme na nugetky, velikost cca 2x5 cm. Tyto naložíme do zákysu, nejlépe přes noc. Nezapomeneme mírně osolit…
více o Kuřecí nugety Hogo-fogo
Paprikové lusky nasucho opražíme na pánvi až začnou hnědnout. Vložíme je do igelitového sáčku a necháme zapařit. Poté z…
více o Pařené papriky (Bulharsko)
Na trošce oleje krátce orestujeme česnek, přidáme hlívu nakrájenou na kousky a po chvíli nakrájenou brokolici. Podle…
více o Kuskus s hlívou a brokolicí
1. Pórek okrájejte tak, aby vám zbyly pouze bílé a světle zelené části. Dobře opláchněte a nakrájejte na 5 cm kousky.
…
více o Pórkovo-bramborová polévka