Z uvedených ingrediencí zpracujeme hladké těsto a necháme 1/2 hodiny odpočinout v lednici. Pokud děláme sladkou variantu, rozdělíme si těsto na 4 díly a každý díl vyválíme do kruhu, který pak rozkrájíme na 8 dílků jako dort. Vznikne nám trojúhelník – na jeho nejužší stranu klademe lžičkou tvarohovou nápň a stáčíme tak, aby vznikl šáteček (rohlíček). Ty klademe na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Ještě teplé pocukrujeme. Slaná varianta – z těsta vykrajujeme větší kolečka, plníme náplní, přehneme napůl a okraje zmáčkneme vidličkou. Klademe na plech, potřeme rozšlehaným vajíčkem, do kterého jsme přidali např. grilovací koření, česnek, popř. drcený kmín či trochu kečupu. Posypeme strouhaným sýrem.
Těsto není slané ani sladké, takže se může použít opravdu na cokoliv. Je velmi křehké a chutné.
Smícháme ingredience na glazuru, přivedeme do bodu varu a necháme vychladnout. Připravíme si těsto - vyšleháme máslo s…
více o Kokosové řezy z Kapského města
Do hrnce vlijeme 1,5l vody, vsypeme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, okořeníme kmínem, majoránkou, zázvorem a…
více o Česneková polévka oukrop
Šlehačku vylijeme do hrnce a přidáme čokoládu a nalámané tyčinky ledových kaštanů. Za stálého míchání povaříme-necháme…
více o Likér z ledových kaštanů
Omyté jahody zbav stopky, vlož do mixéru , přidej zmrzlinu , cukr a polovinu mléka. Vše rozmixuj , dolij mléko a ještě…
více o Zmrzlinový koktejl s jahodami