Tohle zelí vaříme již po několik generací. Je tak jednoduché a chuťově univerzální, že jsem se nesetkal zatím s nikým, kdo by nad ním ohrnoval nos.
Z 1 kg zelí vymačkáme vodu a zatím ji nevyléváme – lze použít na dochucení a to v případě, že je zelí málo kyselé. Vložíme do hrnce, přiměřeně zalijeme čistou vodou a asi 10 minut lehce povaříme. Po uvaření vodu scedíme a zelí necháme pod pokličkou stát, aby nevychladlo. Dva syrové brambory nastrouháme najemno. Dá se použít i tyčový mixér. Pak si na větší teflonové pánvi osmažíme uzené nakrájené na malé kostičky. Může to být uzený špek, bůček, anglická apod. Množství nechám na vás, ale asi 50 g. Po usmažení ho vyndáme do misky a na pánvi necháme pouze tuk. Na rozpálený tuk vsypeme 2 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky a vytvoříme tmavší jíšku. Pak přilijeme studenou vodu, aby se vytvořila hustá hmota a přidáme nastrouhané brambory. Vše se musí důkladně míchat. Přidáváme pořád vodu, až dosáhneme hustoty omáčky. Podle chuti osolíme a opepříme. Tuhle hmotu potom vaříme asi 30 minut. Po uvaření vše nalijeme na zelí a promícháme. Přidáme vypečené kousky slaniny – až v tuto chvíli, protože jinak by se přilepily na dno pánve, kde se vytvoří taková bramborová krusta. Nakonec můžeme přikyselit tou vodou ze zelí, kterou jsme si v úvodu slili do nějakého hrnečku.
Co si dáte k zelí, to nechám na vás. U nás je oblíbená kačenka nebo husička a bramborový či houskový knedlík.
Cukry, žloutky a máslo vyšleháme, přidáme citrónovou kůru se šťávou, jogurt, smetanu, mouku a nakonec ušlehaný bílek.…
více o Citrónovo-vanilkový pudink
Rozmrazíme sekanou a dáme vařit rýži. Na oleji zesklovatíme cibuli nakrájenou na jemno, vymáčkneme do ní sekanou z toho…
více o Rizoto s kuřecí sekanou
V misce si smícháme mouku s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Přidáme v mléce rozpuštěné máslo s hnědým cukrem a…
více o Ainsleys Blueberry Muffins
Majonézu smícháme s citronovou šťávou, solí a pepřem podle chuti. Cibulky pokrájíme na kousky, cizrnu scedíme. Všechno…
více o Cizrnový salát s tuňákem
Makrelu zbavíme kostí a rozsekáme ji na drobné kousky. Cibuli nakrájíme najemno, přidáme rybu, máslo dochutíme hořčicí…
více o Pomazánka z uzené makrely
Kuřecí špalíčky omyjeme, osolíme, pokapeme citronem, okořeníme tymiánem, pokapeme olejem a opečeme na pánvi. Vyndáme je…
více o Kuřecí špalíčky na tymiánu