Ze sádla a mouky uděláme světlou jíšku. Z ostatních ingrediencí vypracujeme těsto, vyválíme na menší, asi 1 cm silný plát a potřeme jíškou. Nebojíme se silnější vrstvy, jíška se vpíjí do těsta. Stočíme do závinu a necháme na válu 30 minut odpočinout.
Potom jej rozdělíme nožem na 3 části. Jednotlivé díly vyválíme a naplníme jablky – pokrájenými na malé kostičky, případně strouhanými. Poprášíme práškovým cukrem, skořicí a pro chuť přidáme strouhané oříšky. Zavineme, potřeme rozpuštěným sádlem (jiný tuk nepoužívat), vejcem a v předehřáté troubě pečeme do zrůžovění.
Recept dostala mamka od své známé. Dnes jsem štrúdl upekla, je křehký a velmi dobrý.
Rohlík namočíme v mléce, vymačkáme a smícháme s masem, 2 vejci a strouhaným sýrem. Osolíme, opepříme a dobře promícháme…
více o Vrstvený masový bochník
Zapékací mísu si vymažeme máslem(sádlem) a vyložíme plátky slaniny - i boky mísy.
Vařené oloupané brambory rozmixujeme…
více o Bramborová bašta – zapečená
Mléko společně s kakaem a skořicí přivedeme k varu, poté odstavíme a necháme vychladnout. Jablka oloupeme a nastroháme…
více o Kakaový moučník s jablky