Mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a mléka, zlehka promícháme v řidkou kašičku a necháme vzejít kvásek.
Pak přidáme ostatní ingredience a vymícháme hladké, nelepivé těsto, které necháme v teple nakynout.
Těsto pak opět propracujeme, vykrájíme z něj stejně velké kousky, ze kterých v ruce pomaštěné olejem vytvarujeme ploché bochánky. Ty obalíme v namletém máku a necháme na stole krátce odpočinout.
Takto připravené bochánky (koblihy) házíme do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Po osmažení je dáme na ubrousek okapat.
Před podáváním je můžeme posypat moučkovým cukrem.
Brambory rozmačkáme, proděláme s moukou a z těsta vyválíme placky. Pečeme na plotýnce, mastíme máslem, sypeme mákem –…
více o Bramborové placky s mákem
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky a orestujeme na oleji. Přidáme na hrubo nastrouhané mrkve, pórek, nakrájená rajčata…
více o Kuřecí maso s hroznovým vínem
Mléko společně s kakaem a skořicí přivedeme k varu, poté odstavíme a necháme vychladnout. Jablka oloupeme a nastroháme…
více o Kakaový moučník s jablky
Z ingrediencí na palačinky umícháme řidší těstíčko, ze kterého smažíme slabé menší palačinky (z obou stran dozlatova)…
více o Palačinky s jahodovým přelivem
Korpus - žloutky ušleháme s cukrem moučkou a vanilkovým cukrem do pěny, potom přidáme vařící vodu a dál šleháme, až do…
více o Vanilkovo-čokoládový dort