Mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a mléka, zlehka promícháme v řidkou kašičku a necháme vzejít kvásek.
Pak přidáme ostatní ingredience a vymícháme hladké, nelepivé těsto, které necháme v teple nakynout.
Těsto pak opět propracujeme, vykrájíme z něj stejně velké kousky, ze kterých v ruce pomaštěné olejem vytvarujeme ploché bochánky. Ty obalíme v namletém máku a necháme na stole krátce odpočinout.
Takto připravené bochánky (koblihy) házíme do rozpáleného oleje a smažíme dozlatova. Po osmažení je dáme na ubrousek okapat.
Před podáváním je můžeme posypat moučkovým cukrem.
Brambory rozmačkáme, proděláme s moukou a z těsta vyválíme placky. Pečeme na plotýnce, mastíme máslem, sypeme mákem –…
více o Bramborové placky s mákem
Nejprve připravíme americké brambory (smažíme ve fritovacím hrnci, ale lépe v troubě "nasucho"), dále pokrájíme kuřecí…
více o Zapékaná špenátová miska
Majonézu smícháme s citronovou šťávou, solí a pepřem podle chuti. Cibulky pokrájíme na kousky, cizrnu scedíme. Všechno…
více o Cizrnový salát s tuňákem
Cibuli a anglickou slaninu pokrájíme na kostičky a společně orestujeme. Přidáme propláchnuté červené fazole (bez nálevu…
více o Bretaňský fazolový salát