V hrnci s tlustým dnem přivedeme k varu vodu s olejem a solí. Až se bude voda vařit, přisypeme mouku a za stálého míchámí na mírném ohni vaříme cca 5 minut ( těsto se nesmí přichytávat k hrnci). Poté hrnec odstavíme a všleháme vejce – těsto bude mít táhlou lepkavou konzistenci ( něco jako žvýkačka). Začneme cukrářským sáčkem vytvářet malá kolečka na plech s pečicím papírem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečeme cca 25 minut. Věnečky musí být na pohmat tvrdé ( až začnou věnečky zlátnout, tak troubu ztlumíme na 150 stupňů). POZOR, troubu neotevírejte dříve jak po 15 minutách, jinak vyběhlé věnečky spadnou. Ještě teplé je rozkrojíme a necháme vychladnout.
Uvaříme hustý pudink (mléko, pudink a cukr), po uvaření hned posypeme vršek pudinku lehce cukrem – neudělá se po vychladnutí škraloup.V míse si vyšleháme změklé máslo, do kterého zašleháme rum a po troškách studený pudink. Šleháme tak dlouho, až bude krásně hladký krém. POZOR, pudink musí být opravdu studený, jinak se krém srazí. Takto vyšlehaný krém si dáme na chvilku do ledničky, lépe se s ním pak pracuje.
TIP: Já nejdříve dělám pudink, pak těsto, a když upečené věnečky chladnou, tak krém dodělám.
Vymačkáme šťávu z jednoho citronu a zahušťujeme tak dlouho moučkovým cukrem, až se udělá hustá poleva. Pokud chcete, aby byla poleva lesklá, můžete přidat jeden bílek.
Do mouky uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přelijeme trochou mléka a smícháme s droždím. Necháme asi 10 minut…
více o Skořicoví šneci s polevou
Všechny přísady na těsto smícháme a vytvoříme vláčné těsto.
Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech (cca 40×40×4…
více o Čokoládové kostky s polevou
Krém je nutno udělat den předem: jednu smetanu uvedeme do varu, nalámeme do ní bílou čokoládu, mírně vaříme asi 1 min.,…
více o Pařížské kostky černobílé
Z mouky, cukrů, tuku,žloutku a citronové kůry vypracujeme hladké těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v chladu…
více o Paličkové cukroví – linecké