Slaninu nakrájíme na malé nudličky (salám nastrouháme) a opečeme. Přidáme nakrájené zelí, osolíme, okmínujeme, podlijeme malým množstvím vody a podusíme doměkka. Nakonec zahustíme trochou mouky.
Vykynuté těsto nakrájíme na menší díly, vyválíme, na ně rozetřeme poměrnou část náplně a zarolujeme do válečku. Váleček nakrájíme na kolečka, která klademe řeznou plochou na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme vajíčkem, posypeme bazalkou a mletou sladkou paprikou (nebo čili) a upečeme. Kynuté těsto lze nahradit kupovaným listovým.
1. Z kysaného zelí vymačkáme šťávu a nadrobno ho nakrájíme.
2. Přidáme heru, mouku, pepř a kmín a pečlivě prohněteme.
…
více o Jihočeské zelňáky Jirsových