lžíce
máslo
nebo margarin nakrájený na malé kousky
1
špetka
sůl
8
ks
vejce
0,5
l
mléko
1
lžička
skořice
mletá
1
ks
bageta
nebo chlebíčková veka
1
lžíce
vanilková tresť
2
lžíce
cukr krupice
Postup přípravy receptu
Vymažte tukem menší pekáč. Nařežte veku či bagetu na silnější plátky (3 cm) a položte je v jedné vrstvě do pekáče těsně vedle sebe. Ve větší míse vyšlehejte vejce s ostatními přísadami vyjma másla a zalijte směsí plátky v pekáči. Přikryjte víkem nebo alobalem a nechejte přes noc v lednici.
Druhý den ráno ten první, co vejde do kuchyně, sundá z pekáče alobal či víko, rozdělí v malých kouskách 2 lžíce másla na všechny plátky směsí nasáklé veky a vloží pekáček do trouby. Zapne na 175 °C a peče 45–50 minut, až je veka trochu nafouklá a lehce hnědá. Pekáč pak vyndáme z trouby a necháme asi 5 minut ustát.
Následně krájíme porce a servírujeme je buď s javorovým sirupem, medem, jogurtem nebo kysanou smetanou a čerstvým nebo kompotovaným ovocem. Co vystydne a zbyde ovšem chutná také dobře.
Do vařící vody dáme ocet a sůl, pak opatrně přímo nad kastrolkem rozklepneme vejce a povaříme dle vlastního uvážení,…
více o Nezdravá snídaně po arabsku
Z mouky, másla, 125 g cukru, žloutku, mléka, vína, 1 lžičky mleté skořice a hřebíčku vypracujeme těsto, zabalené ve…
více o Skořicové sušenky s povidly
1. Paprikám seřízneme vršky a vydlabeme je.
2. Cibuli, špekáčky a tvarůžky nakrájíme na kostičky, smícháme s hořčicí a…
více o Olomoucké plněné papriky
1den: 1 kg omytého rybízu přelijeme 1 litrem horké vody, přidá se lžička kyseliny citrónové, lehce promíchat a nechá se…
více o Rybízová šťáva za studena