balíček
špagety
Světlé, celozrnné (tmavší) a pokud to jde, tak i černé (jsou drahé)
Uzeniny
1
balení
salám
gothajského typu nebo něco tučnějšího
Postup přípravy receptu
Uvaříme půl porce světlých špaget, půl porce celozrných (tmavších) špaget a pokud budete chtít, tak i půl porce černých špaget.
Necháme je trošku vychladnou (aby se s nimi dalo pracovat rukama).
Poté olejem pomažeme alobal, posypeme sezamem a na tento povrch klademe střídavě špagety (světlé, tmavé, černé, světlé, tmavé, černé atd.). Musí být kladeny těsně vedle sebe, aby z toho vznikl základ na zarolování.
Jakmile máme základ hotový, tak ho potřeme olejem a posypeme grilovacím kořením (nebo jen sůl a pepř).
Nahoru klademe plátky sýra a pak uzeniny (já používám gothaj, protože je levný a máme ho rádi). Navrch posypeme strouhaným sýrem, ale ne moc, aby se nám to dobře rolovalo.
Začneme rolovat roládu. Je to trošku náročnější, protože špagety se rozjíždí od sebe. Alobal musí zůstat na povrchu, protože to v něm budeme péct.
Jakmile se nám podaří vytvořit roládu, tak ji obalíme alobalem, který máme ještě stále pod roládou. Uděláme takový obal kolem dokola a tím to bude držet, dokud roláda nebude hotová.
Zamotanou roládu i s alobalem dáme do trouby a na 100 stupňů upečeme (nepeče se, jen se zataví sýr).
Musíme dát pozor, aby tam nebyla moc dlouho, protože pak se nám připečou špagety na alobal a nejde to dolů.
Hotovou roládu necháme chvilku odstát. Ale nesmí ztuhnout úplně, protože pak by nešel sundat alobal. Alobal musíme sundat, ještě když je roláda vlažná.
Zelí scedíme, překrájíme na drobnější kousky, smícháme s hladkou moukou, vejci, okořeníme kmínem, majoránkou, česnekem,…
více o Bramboráky z kyselého zelí
Lazaně uvaříme a zároveň spaříme pórek. Květák rozebereme na růžičky a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Plátky lazaní…
více o Speciální plněné lazaně
Všechno mimo ovoce dáme do pekárny a zapneme program marmeláda, asi 20 min. před koncem přidáme nakrájené ovoce a pokud…
více o Ovocná rýžová kaše z pekárny