Nejdříve uvaříme podle návodu sojové maso (většinou bývá uveden čas 10–20 minut, stačí však těch deset minut). Po uvaření ho slijeme a necháme dostatečně okapat. Můžeme z něj také vodu vymačkat pomocí lžíce či vidličky. Sóju poté rozkrájíme na menší kousky (pokud se nejedná o granulát).
Na hlubší pánvi mezitím rozpálíme nejlépe olivový olej a osmahneme cibulku. Jakmile je sója dostatečně okapaná, přidáme ji k cibulce a pořádně osmažíme tak, aby začala hnědnout. Jakmile máme dosmaženo, přidáme konzervu rajčat a olivy (množství podle chuti). Rajčata samotná bývají dost kyselá, tak můžeme dochutit kečupem, ale nemusíme. Někdy přidávám také sýr cottage nebo smetanu. Na závěr vsypeme trochu sušené bazalky.
Servírujeme na špagety, posypeme strouhaným sýrem a bazalkou.
Filé položíme v jedné vrstvě do pekáčku vymazaného tukem. Jogurt a bylinky s paprikou smícháme a filé směsí zalijeme.…
více o Rybí filé pečené s jogurtem
Naklepané hovězí řízky osolíme, opepříme, poctivě namažeme hořčicí. Mírně vymačkané zelí dáme na jeden konec, maso…
více o Španělské ptáčky trochu jinak
Jablková pusa na rozloučenou
Uvaříme slazené kondenzované mléko – 2 hodiny v klasickém hrnci, 45 minut v tlakovém –…
více o Jablečná pusa na rozloučenou
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřící…
více o Koláč s tvarohem a rybízem