Špagety vaříme ve značně osolené vodě, až než jsou "al dente" (na zkus). Česnek nahrájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky, sušené peperoncini a petržel (máme-li čerstvou) posekáme. Do pánve přidáme olivový olej, plátky česneku, a posekané peperoncini. Na mírném plameni ohřejeme, pozor nesmažíme! Česnek se nesmí zbarvit. Pánev sejmeme z plotny, přidáme scezené špagety, promícháme přidáme petržel, znovu promícháme a podáváme.
Tipy: petržel lze též ohřivat v oleji, podle toho, co komu chutná lépe. Peperoncini jsou z rodiny pálivých červených papriček, mají ovšem jiný stupeň pálivosti než chilli papričky a jsou menší. Lepší obchody s kořením je mají. V případě nouze lze použít i kořenící směs Piri-Piri, kterou lze zakoupit v hypermarketech. Kdo cítí pořebu, může si hotové jídlo na talíři ještě dosolit.
Toto tradiční a velmi jednoduché jídlo je známé v celé Itálii, v Neapolské variantě se jí těstoviny Linguine. Oproti různým fámám a české tradici podávání špaget s vidličkou a lžící je spravný způsob jezení špaget omotávání špaget kolem vidličky za současného tlačení proti okraji talíře. Používání lžíce je považováno spíše za nezdvořilé.
Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kolečka. Oloupeme cibuli, nakrájíme ji na plátky a rozdělíme na kroužky.
V…
více o Gratinované brambory s cibulí
Ve větší pánvi rozehřejeme cca 2 lžíce oleje a orestujeme cibuli, mrkev, řapík, celý česnek a pár lístků šalvěje (vše…
více o Cizrna s tuňákem a šalvějí
Maso pokrájíme na plátky, po stranách plátky nakrojíme, naklepeme je, osolíme a opepříme. Špek pokrájíme nadrobno a s…
více o Cibulovo-česnekové plátky