Špagety vaříme ve značně osolené vodě, až než jsou "al dente" (na zkus). Česnek nahrájíme ostrým nožem na velmi tenké plátky, sušené peperoncini a petržel (máme-li čerstvou) posekáme. Do pánve přidáme olivový olej, plátky česneku, a posekané peperoncini. Na mírném plameni ohřejeme, pozor nesmažíme! Česnek se nesmí zbarvit. Pánev sejmeme z plotny, přidáme scezené špagety, promícháme přidáme petržel, znovu promícháme a podáváme.
Tipy: petržel lze též ohřivat v oleji, podle toho, co komu chutná lépe. Peperoncini jsou z rodiny pálivých červených papriček, mají ovšem jiný stupeň pálivosti než chilli papričky a jsou menší. Lepší obchody s kořením je mají. V případě nouze lze použít i kořenící směs Piri-Piri, kterou lze zakoupit v hypermarketech. Kdo cítí pořebu, může si hotové jídlo na talíři ještě dosolit.
Toto tradiční a velmi jednoduché jídlo je známé v celé Itálii, v Neapolské variantě se jí těstoviny Linguine. Oproti různým fámám a české tradici podávání špaget s vidličkou a lžící je spravný způsob jezení špaget omotávání špaget kolem vidličky za současného tlačení proti okraji talíře. Používání lžíce je považováno spíše za nezdvořilé.
Na sádle, či oleji zpěníme cibuli, přidáme na hodně drobno nakrájenou kapii a trošinku podusíme, přidáme obě plechovky…
více o Mexické fazole se zeleninou
Ze zmrzliny uděláme kuličky o něco větší než vlašský ořech, dáme na plech do mrazáku. Cukr, cornflakes a kokos v robotu…
více o Smažená zmrzlina v kokosu
V horké lázni si roztopíme čokoládu a tuk (horká lázeň je hrnec s vodou, ve kterém je menší hrnec, kam si dáme čokoládu…
více o Piškotové dezertíky na špejli
1. Velký hrnec - dát vařit vodu s na kostičky nakrájenými brambory se žampiony (plátky), přidat zeleninu, podravku.
…
více o Bramborová polévka v chlebu