Do osolené vody dáme vařit těstoviny. Na pánvi smažíme do křupava na kostičky nebo nudličky nakrájenou slaninu (pokud je libová, tak na oleji (a) nebo másle). Se slaninou smažíme i plochou nože rozmáčknutý česnek do okamžiku než začne hnědnout - bez milosti jej vyhodíme. Do hrnku si nachystáme vyklepnutá vejce, můžeme je lehce rozkvedlat. Znepřevařených :-) těstovin slijeme vodu, nejlépe přes děrovanou poklici - NENECHÁVÁME důkladně okapat. Pokud použijeme cedníku, tak si počínáme svižně - vyklopit špagety do cedníku a takřka v zápětí je vrátit do hrnce. Okamžitě přidat rozmíchaná vejce (šikulové je vyklepnou přímo do těstovin a ušetří 1ks nádobí :-) a intenzivně, ale z lehka zamícháme (nejlépe naběračkou na špagety nebo dvěma vidličkami) tak, že těstoviny zvedáme ode dna a snažíme se, aby byly obaleny vejci, která teplem těstovin houstnou. Nakonec přidáme horkou slaninu, dosolíme, opepříme a neseme a stůl.
POZNÁMKA: A) Může se stát, že jste "pomalí" a bílky zůstanou příliš "živé", - v tom případě lze jídlo trochu přihřát. Naopak, jídlo nemá být suché - v tomto případě se běžně přidává pár lžic vody v níž se těstoviny vařily.
B) Nevím, odkud se ve většině receptů vzala smetana. Snad proto, že když se CARBONARA opravdu podaří, tak může vyvolat vzhledem i chutí dojem, že je v ní smetana.
C) Není to obvyklé, ale kdo chce, tak si může svou porci pocukrovat sýrem...
D) Salmonelu už máme doufám na těchto stránkách vyřešenu :-)
Dle mého názoru jsou toto po "Aglio e Olio" druhé nejjednodušší špagety; pokud jsou s česnekem, tak jen delikátně ovoněny.
A proč píši "pocukrovat sýrem"? Zdá se mi, že v české kotlině se u těstovin oproti Apeninskému poloostrovu používá sýr a pikantnější omáčky ve větším množství na porci. Možná proto, že u nás to bývá hlavní chod, kdežto v Itálii "Primi", které jemně říká žaludku: "Chystej se, bomba teprve příjde!" :o()
A původ názvu Carbonara? Já se přikláním k názoru, že podle "revolucionářů" z počátku 19. století: těstoviny si vysomrovali, vajíčko čajzli někde v kurníku a špek měli vždycky u sebe, protože jak později napsal J. Nohavica: "...bo gdyž neni špeku, nějsu vykony!"
Do velkého hrnce nalijte dostatek vody na těstoviny. Vodu osolte, přiveďte k varu a vložte do ní špagety. Vařte je 8 –…
více o Spaghetti alla puttanesca
Brambory oloupeme, nastrouháme, posypeme moukou, osolíme a vejci zaděláme tužší bramborové těsto. Hned jej rozválíme na…
více o Bramborové taštičky se zelím
Nakrájenou rebarboru dáme do většího kastrolu a přidáme 200 g cukru. Přivedeme do varu, oheň stáhneme a za častého…
více o Jahodovo-rebarborové tiramisu
Česnek oloupeme, rozmáčkneme a vhodíme do hrnce společně s celým novým kořením, celým černým pepřem a bobkovými listy.…
více o Naše Rajská s vaječnými noky
Já jsem tento dort pekla a použila jsem jen polovinu všech přísad. Ale když jsem dopekla, těsto bylo velmi nízké. A to…
více o Výborný domácí krtkův dort