Postup v domácí pekárně: do pekárny postupně přidáme mléko, olej, mouky, sůl, do opačného rohu droždí a cukr (v uvedeném pořadí). Zvolíme program těsto nebo jiný s cca 1 hodinou kynutí.
Postup bez pekárny: zaděláme kvásek z cukru, droždí, lžíce mouky a teplého mléka. Necháme vzejít. Vzešlý kvásek přidáme do prosáté mouky (smíchaná špaldová a hladká), přidáme sůl a olej. Řádně prohněteme a necháme na teplém místě kynout alespoň hodinu.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 kousků, není třeba podsypávat, těsto se nelepí. Umotáme housky nebo rohlíky podle libosti, potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a téměř ihned pečeme. Nenecháváme dokynout, housky pak ztratí pletení. Pečeme na nejvyšší teplotu (klidně i na 250 °C) dokud nezezlátnou – přibližně 15 minut, podle trouby. Ihned sundáme z plechu na mřížku.
Vymícháme cukr s tukem, pak v míse nasledně smícháme všechny ingrediencie spolu. Tvarujeme malé kuličky, které stlačíme…
více o Celozrnná vánoční kolečka
Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, posypeme vegetou, promícháme a necháme odležet alespoň 1 hodinu. Potom orestujeme na…
více o Kuřecí maso v sýrové omáčce
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v rozšlehaných vejcích a ve vyšší vrstvě rozpáleného tuku po obou stranách…
více o Kuřecí řízek po švýcarsku
1. Rozmícháme vejce s mlékem a postupně přidáváme mouku (je lepší míchat mixérem-metličkou je to zdlouhavější),přidáme…
více o Palačinky s Nutellou a keksem
Řepu oloupeme, nakrájíme na plátky a dáme na máslo se šalotkou, taktéž nakrájenou na kolečka. Pak zalijeme pomerančovým…
více o Červená řepa jako příloha