Postup v domácí pekárně: do pekárny postupně přidáme mléko, olej, mouky, sůl, do opačného rohu droždí a cukr (v uvedeném pořadí). Zvolíme program těsto nebo jiný s cca 1 hodinou kynutí.
Postup bez pekárny: zaděláme kvásek z cukru, droždí, lžíce mouky a teplého mléka. Necháme vzejít. Vzešlý kvásek přidáme do prosáté mouky (smíchaná špaldová a hladká), přidáme sůl a olej. Řádně prohněteme a necháme na teplém místě kynout alespoň hodinu.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 kousků, není třeba podsypávat, těsto se nelepí. Umotáme housky nebo rohlíky podle libosti, potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a téměř ihned pečeme. Nenecháváme dokynout, housky pak ztratí pletení. Pečeme na nejvyšší teplotu (klidně i na 250 °C) dokud nezezlátnou – přibližně 15 minut, podle trouby. Ihned sundáme z plechu na mřížku.
Kuře vykostíme klasickým postupem na plát, který si roztáhneme a osolíme. Z mletého masa si připravíme standartní směs…
více o Kuřecí roláda s mletým masem
Maso rozklepeme přes folii posolíme z obou stran, opepříme a na druhé straně je posypeme polévkovým kořením.
Kuřecí…
více o Smažená kuřecí prsíčka naruby
Ořechy a čokoládu nalámeme (např. válečkem přes mikrotenový sáček) a smícháme s ostatními sypkými přísadami.
Zvlášť…
více o Čokoládovo-ořechové muffiny
Listové těsto rozdělíme na dva díly. Jeden díl rozložíme na vyšší plech. Poklademe nastrouhaná jablka, přidáme vlašské…
více o Jablečná buchta s pudinkem
Hovězí maso si omyjeme a nakrájíme na kostky - čtyři kostky po 100 g.
Nakrájíme si cibuli nadrobno a osmažíme na oleji…
více o Kari guláš s hovězím masem