Postup v domácí pekárně: do pekárny postupně přidáme mléko, olej, mouky, sůl, do opačného rohu droždí a cukr (v uvedeném pořadí). Zvolíme program těsto nebo jiný s cca 1 hodinou kynutí.
Postup bez pekárny: zaděláme kvásek z cukru, droždí, lžíce mouky a teplého mléka. Necháme vzejít. Vzešlý kvásek přidáme do prosáté mouky (smíchaná špaldová a hladká), přidáme sůl a olej. Řádně prohněteme a necháme na teplém místě kynout alespoň hodinu.
Po vykynutí těsto rozdělíme na 12 kousků, není třeba podsypávat, těsto se nelepí. Umotáme housky nebo rohlíky podle libosti, potřeme vejcem rozšlehaným s mlékem a téměř ihned pečeme. Nenecháváme dokynout, housky pak ztratí pletení. Pečeme na nejvyšší teplotu (klidně i na 250 °C) dokud nezezlátnou – přibližně 15 minut, podle trouby. Ihned sundáme z plechu na mřížku.
Uděláme kvásek z cukru droždí a mléka. Jakmile vzejde (dělá se pěna), tak zaděláme vláčné těsto přidáním ostatních…
více o Borůvkový koláč mojí babičky
Všechny suroviny umícháme, rozetřeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný plech a upečeme. Upečený a vychladlý koláč…
více o Jednoduchý jablkový koláč
Maso osolíme a opepříme, popř. dokořeníme jiným kořením. Na každý plátek zvlášť přidáme worchestrovku a sojovku. Dále…
více o Nejjednoduší výborná marináda
Brambory a vejce nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme zbylé přísady a promícháme lžicí nebo vidličkou NEMIXUJEME.…
více o Bramborovo-vajíčková pomazánka