Cibuli nakrájíme na jemno, z vajec vyrobíme vejce míchaná, špekáčky a okurky rozřízneme podélně na čtvrtiny. Plátky kýty (asi 1cm vysoké) naklepeme, posolíme, popepříme, pomažeme horčicí, položíme plátek slaniny a doprostřed poklademe vejce, špalek špekáčku a okurky. Maso zabalíme do závitku s pevně uzavřenými konci a převážeme nití (můžeme také spíchnout párátky). Maso by mělo vyjít na 4-6 ptáků.
V hrnci rozekřejeme olej, necháme zezlátnout nadrobno nakrájenou cibuli a případně na jemno nakrájený zbytek slaniny a špekáčků. Poté vložíme maso, lehce osolíme, opepříme, pokmínujeme, maso orestujeme do zatažení. Poté vše zalejeme vodou (zde můžeme přidat i zbytek okurky) a dusíme doměkka (normálně asi 1,5 hodiny, v tlakovém hrnci ???).
Po udušení ptáčky vyndáme, vodu lehce vyvaříme (omáčku můžeme i lehce rozmixovat), zahustíme jíškou, vrátíme maso a na chvíli ještě prohřejeme. Podáváme s rýží.
Naklepané hovězí řízky osolíme, opepříme, poctivě namažeme hořčicí. Mírně vymačkané zelí dáme na jeden konec, maso…
více o Španělské ptáčky trochu jinak
Nejprve připravíme americké brambory (smažíme ve fritovacím hrnci, ale lépe v troubě "nasucho"), dále pokrájíme kuřecí…
více o Zapékaná špenátová miska
Kuřecí stehna osolíme a opepříme, povrch potřeme rozpuštěným máslem a na každý položíme plátek anglické slaniny. Cibuli…
více o Kuřecí stehna na bílém víně
1. Do mísy nasypeme polohrubou mouku, uděláme důlek kam dáme špetku soli, trochu teplého mléka a kvasnice. Necháme…
více o Kynuté knedlíky z mikrovlnky