Cibuli nakrájíme na jemno, z vajec vyrobíme vejce míchaná, špekáčky a okurky rozřízneme podélně na čtvrtiny. Plátky kýty (asi 1cm vysoké) naklepeme, posolíme, popepříme, pomažeme horčicí, položíme plátek slaniny a doprostřed poklademe vejce, špalek špekáčku a okurky. Maso zabalíme do závitku s pevně uzavřenými konci a převážeme nití (můžeme také spíchnout párátky). Maso by mělo vyjít na 4-6 ptáků.
V hrnci rozekřejeme olej, necháme zezlátnout nadrobno nakrájenou cibuli a případně na jemno nakrájený zbytek slaniny a špekáčků. Poté vložíme maso, lehce osolíme, opepříme, pokmínujeme, maso orestujeme do zatažení. Poté vše zalejeme vodou (zde můžeme přidat i zbytek okurky) a dusíme doměkka (normálně asi 1,5 hodiny, v tlakovém hrnci ???).
Po udušení ptáčky vyndáme, vodu lehce vyvaříme (omáčku můžeme i lehce rozmixovat), zahustíme jíškou, vrátíme maso a na chvíli ještě prohřejeme. Podáváme s rýží.
Naklepané hovězí řízky osolíme, opepříme, poctivě namažeme hořčicí. Mírně vymačkané zelí dáme na jeden konec, maso…
více o Španělské ptáčky trochu jinak
Hrách si den předem namočíme a v té stejné vodě druhý den uvaříme do měkka, popř. rozvaříme. Mezitím si na trošce oleje…
více o Hrachová polévka s klobásou
1. Paprikám seřízneme vršky a vydlabeme je.
2. Cibuli, špekáčky a tvarůžky nakrájíme na kostičky, smícháme s hořčicí a…
více o Olomoucké plněné papriky
Předehřejte troubu na 160 stupňů. Kachní prsíčka několikrát nařízněte ostrým nožem a celou kachnu osolte a opepřete.…
více o Pomalu pečená kachna s medem
Ostružiny dáme do kastrolu, zalijeme vodou a povaříme asi 5 minut. Pak je přecedíme, propasírujeme přes cedník s malými…
více o Nepečený ostružinový dort