Srnka na smetaně (svíčková) s karlovarským knedlíkem a brusinkami

3.72

hodnoceno: 18
Příprava: neuvedeno
Porce: 10
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 4
      ks cibule
    • 1
      svazek petrželová nať velkolistá
    • 750
      g máslo
    • 1
      kg celer
    • sůl
    • 4
      lžíce hořčice plnotučná
    • 1
      kg mrkev
    • 150
      g hladká mouka
    • 0,6
      l ocet
    • 5
      ks vejce
    • 0,3
      kg petržel
    • 0,5
      l mléko
    • 200
      g hrubá mouka
    • 20
      ks rohlík
    • pepř mletý
    • 0,3
      dl bílé víno
    • 3
      ks citron
    • 5
      snítka tymián čerstvý
    • 0,5
      l smetana
    • 0,3
      l portské víno Ruby
    • 0,2
      dl tuk
    • 6
      ks bobkový list
    • 2
      snítka rozmarýn čerstvý
    • 10
      ks nové koření
    • 300
      g brusinky čerstvé
    • 10
      ks pepř celý
    • 200
      g špek
    • 1
      ks srnčí kýta 2–2,5 kg
    • 2
      ks jablka
    • 2
      kg cukr

Postup přípravy receptu

  • Srnčí maso protkneme špekem, osolíme, opepříme a ze všech stran osmahneme (orestujeme) na tuku. Kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky orestujeme na másle dozlatova, přidáme nakrájenou cibuli, jablko a divoké koření (zabalené do měšce). Přidáme cukr, necháme zkaramelizovat, přidáme hořčici a ocet, necháme odvařit. Přidáme bílé víno, orestované maso a zalijeme vodou nebo vývarem. Když je maso dostatečně měkké, vyjmeme jej z omáčky, odebereme polovinu zeleniny a vyjmeme také měšec s divokým kořením. Omáčku zahustíme jíškou, necháme dostatečně provařit, pak přidáme máslo a čerstvou smetanu a vše dojemna vymixujeme. Ochutnáme, popřípadě dochutíme. Na knedlíky nakrájíme rohlíky na kostičky, rozdělíme žloutky a bílky zvlášť. Z bílků ušleháme sníh, vše dáme do jedné mísy, přidáme sůl, pepř, mléko, máslo, nasekanou petrželku a trochu hrubé mouky. Umícháme těsto, ze kterého vytvoříme váleček a zabalíme do utěrky. Svážeme provázkem a dáme pomalu vařit, zhruba na 20–25 minut. Přebrané brusinky vysypeme na karamel udělaný z cukru, přidáme trochu portského vína, sůl a necháme lehce podusit na požadovanou konzistenci. Nakonec přidáme lžíci másla.
Zařazení: Zvěřina

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: