Srnka na smetaně (svíčková) s karlovarským knedlíkem a brusinkami
3.72
hodnoceno: 18
Příprava:neuvedeno
Porce:10
Kalorie:neuvedeno
Suroviny
4
ks
cibule
1
svazek
petrželová nať
velkolistá
750
g
máslo
1
kg
celer
sůl
4
lžíce
hořčice plnotučná
1
kg
mrkev
150
g
hladká mouka
0,6
l
ocet
5
ks
vejce
0,3
kg
petržel
0,5
l
mléko
200
g
hrubá mouka
20
ks
rohlík
pepř mletý
0,3
dl
bílé víno
3
ks
citron
5
snítka
tymián
čerstvý
0,5
l
smetana
0,3
l
portské víno
Ruby
0,2
dl
tuk
6
ks
bobkový list
2
snítka
rozmarýn
čerstvý
10
ks
nové koření
300
g
brusinky
čerstvé
10
ks
pepř celý
200
g
špek
1
ks
srnčí kýta
2–2,5 kg
2
ks
jablka
2
kg
cukr
Postup přípravy receptu
Srnčí maso protkneme špekem, osolíme, opepříme a ze všech stran osmahneme (orestujeme) na tuku. Kořenovou zeleninu pokrájenou na kostičky orestujeme na másle dozlatova, přidáme nakrájenou cibuli, jablko a divoké koření (zabalené do měšce). Přidáme cukr, necháme zkaramelizovat, přidáme hořčici a ocet, necháme odvařit. Přidáme bílé víno, orestované maso a zalijeme vodou nebo vývarem. Když je maso dostatečně měkké, vyjmeme jej z omáčky, odebereme polovinu zeleniny a vyjmeme také měšec s divokým kořením. Omáčku zahustíme jíškou, necháme dostatečně provařit, pak přidáme máslo a čerstvou smetanu a vše dojemna vymixujeme. Ochutnáme, popřípadě dochutíme. Na knedlíky nakrájíme rohlíky na kostičky, rozdělíme žloutky a bílky zvlášť. Z bílků ušleháme sníh, vše dáme do jedné mísy, přidáme sůl, pepř, mléko, máslo, nasekanou petrželku a trochu hrubé mouky. Umícháme těsto, ze kterého vytvoříme váleček a zabalíme do utěrky. Svážeme provázkem a dáme pomalu vařit, zhruba na 20–25 minut. Přebrané brusinky vysypeme na karamel udělaný z cukru, přidáme trochu portského vína, sůl a necháme lehce podusit na požadovanou konzistenci. Nakonec přidáme lžíci másla.