Staročeský trdelník

3.5

hodnoceno: 4
Příprava: neuvedeno
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 1
      špetka sůl
    • 250
      g hladká mouka
    • 200
      ml mléko
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      ks bílek na potření
    • 20
      g droždí
    • 40
      g tuk
    • nasekané ořechy na obalení
    • 0,5
      lžička cukr
    • cukr krupice na obalení

Postup přípravy receptu

  • Z poloviny mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Zbylé mléko smícháme s rozpuštěným tukem, zamícháme s kváskem, žloutky a moukou a zaděláme těsto tuhé jako na koláče. Dáme ho vykynout.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na 16 kousků, vyválíme proužky asi 30 cm dlouhé a volně je ovineme kolem plechových trubiček tak, aby byly mezi proužkem malé mezery. Trubičky s vinutým těstem rolujeme po válu, až se proužky těsta zploští a zaplní mezery.
  • Trdelníky pokládáme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným bílkem a obalíme v ořechách, které jsme smíchali s krupicovým cukrem. Dáme péci.
  • Hotové sesuneme z trubiček a posypeme moučkovým cukrem.
  • Tyto malé trdelníky, které se pečou zejména jako drobné vánoční pečivo a podávají se jako zákusek k vínu, bývaly kdysi tradičním svatebním a posvícenským pečivem.
  • Upečené v troubě na plechových trubičkách jsou pouze ozvukem trdelníků původních, které se pekly na rožni, navinuté na kónickém dřevěném válci, jemuž se říkalo trdlo – odtud i název pečiva. Upravíme-li si vhodně otáčecí rožeň nebo grilovaní jehlu, můžeme zkusit upéci je tradičním způsobem. Při pečení je ovšem musíme silně potírat rozpuštěným máslem.
Zařazení: Dezerty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: