Z poloviny mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Zbylé mléko smícháme s rozpuštěným tukem, zamícháme s kváskem, žloutky a moukou a zaděláme těsto tuhé jako na koláče. Dáme ho vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 16 kousků, vyválíme proužky asi 30 cm dlouhé a volně je ovineme kolem plechových trubiček tak, aby byly mezi proužkem malé mezery. Trubičky s vinutým těstem rolujeme po válu, až se proužky těsta zploští a zaplní mezery.
Trdelníky pokládáme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným bílkem a obalíme v ořechách, které jsme smíchali s krupicovým cukrem. Dáme péci.
Hotové sesuneme z trubiček a posypeme moučkovým cukrem.
Tyto malé trdelníky, které se pečou zejména jako drobné vánoční pečivo a podávají se jako zákusek k vínu, bývaly kdysi tradičním svatebním a posvícenským pečivem.
Upečené v troubě na plechových trubičkách jsou pouze ozvukem trdelníků původních, které se pekly na rožni, navinuté na kónickém dřevěném válci, jemuž se říkalo trdlo – odtud i název pečiva. Upravíme-li si vhodně otáčecí rožeň nebo grilovaní jehlu, můžeme zkusit upéci je tradičním způsobem. Při pečení je ovšem musíme silně potírat rozpuštěným máslem.
Kuře rozporcujeme, potřeme česnekem se solí a dáme do pekáčku společně se 2 oloupanými rajčaty. Olej smícháme s pivem,…
více o Kuře pečené v pikantní směsi
Nivu utřeme s máslem či se zbytky tavených sýrů z ledničky, vmícháme nadrobno nakrájenou cibuli a ostatní ingredience.…
více o Pomazánka z nivy s pivem
Kotlety osolíme, opepříme. Obalíme ve strouhance, ve vejci a dáme smažit na pánev do růžova. Do pekáčku nebo zapékací…
více o Obrácené řízky na zelenině
Prosetou mouku se sodou promícháme s vejcem, cukrem, medem, skořicí a perníkovým kořením. Těsto necháme nejlépe přes…
více o Medové perníčky z žitné mouky
Vepřová játra omyjeme a připravíme si slabší plátky. Potom je osolíme a opepříme a nastrouhaným česnekem je pomažeme na…
více o Vepřová játra obalovaná