Z poloviny mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Zbylé mléko smícháme s rozpuštěným tukem, zamícháme s kváskem, žloutky a moukou a zaděláme těsto tuhé jako na koláče. Dáme ho vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 16 kousků, vyválíme proužky asi 30 cm dlouhé a volně je ovineme kolem plechových trubiček tak, aby byly mezi proužkem malé mezery. Trubičky s vinutým těstem rolujeme po válu, až se proužky těsta zploští a zaplní mezery.
Trdelníky pokládáme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným bílkem a obalíme v ořechách, které jsme smíchali s krupicovým cukrem. Dáme péci.
Hotové sesuneme z trubiček a posypeme moučkovým cukrem.
Tyto malé trdelníky, které se pečou zejména jako drobné vánoční pečivo a podávají se jako zákusek k vínu, bývaly kdysi tradičním svatebním a posvícenským pečivem.
Upečené v troubě na plechových trubičkách jsou pouze ozvukem trdelníků původních, které se pekly na rožni, navinuté na kónickém dřevěném válci, jemuž se říkalo trdlo – odtud i název pečiva. Upravíme-li si vhodně otáčecí rožeň nebo grilovaní jehlu, můžeme zkusit upéci je tradičním způsobem. Při pečení je ovšem musíme silně potírat rozpuštěným máslem.
Troubu předehřejeme na 200 °C, zapékací misku vytřeme olejem. Cibule oloupeme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme…
více o Kotlety zapečené v bramborech
Maso, droby i nožku uvaříme, obereme, pokrájíme na kousky, svalovinu z nožek umeleme a vše promícháme. Přilijeme vývar…
více o Kašparova pikantní tlačenka
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přidáme olej s vodou, vmícháme mouku s kakaem a nakonec i tuhý sníh z bílků. Těsto…
více o Banánovo-čokoládová roláda