Z poloviny mléka, cukru a droždí uděláme kvásek. Zbylé mléko smícháme s rozpuštěným tukem, zamícháme s kváskem, žloutky a moukou a zaděláme těsto tuhé jako na koláče. Dáme ho vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 16 kousků, vyválíme proužky asi 30 cm dlouhé a volně je ovineme kolem plechových trubiček tak, aby byly mezi proužkem malé mezery. Trubičky s vinutým těstem rolujeme po válu, až se proužky těsta zploští a zaplní mezery.
Trdelníky pokládáme na pomaštěný plech a necháme vykynout. Pak je potřeme rozšlehaným bílkem a obalíme v ořechách, které jsme smíchali s krupicovým cukrem. Dáme péci.
Hotové sesuneme z trubiček a posypeme moučkovým cukrem.
Tyto malé trdelníky, které se pečou zejména jako drobné vánoční pečivo a podávají se jako zákusek k vínu, bývaly kdysi tradičním svatebním a posvícenským pečivem.
Upečené v troubě na plechových trubičkách jsou pouze ozvukem trdelníků původních, které se pekly na rožni, navinuté na kónickém dřevěném válci, jemuž se říkalo trdlo – odtud i název pečiva. Upravíme-li si vhodně otáčecí rožeň nebo grilovaní jehlu, můžeme zkusit upéci je tradičním způsobem. Při pečení je ovšem musíme silně potírat rozpuštěným máslem.
Smícháme mouku s kakaem a kypřidlem. Přidáme cukry, čokoládu, cuketu, vejce, olej a vše důkladně promícháme. Vymazanou…
více o Cuketová kostka s čokoládou
V hrnku smicháme mouku, kypřící prášek, cukr a granko ( popř. kakao). Poté přidáme celé vejce, a nakonec mléko a olej. …
více o Bábovka pro pilně pracující
Cukr dejte do nádoby a za stálého míchání zahřívejte, dokud se nerozpustí - nesmí zežloutnout. Přidejte smetanu a za…
více o Bonbóny z vlašských ořechů
Na rozpáleném tuku osmažíme cibuli. Přidáme na kostky pokrájené maso (hovězí, vepřové, drůbeží), které jsme osolili a…
více o Hovězí s hlívou na hořčici