Z masa odřežeme tuk. Kuře osolíme zevnitř i zvenku. Máslo necháme změknout a smícháme ho s nasekanými bylinkami. Tuto směs vetřeme do uvolněné kůže na prsou. Kuře tím pádem zůstane šťavnatější. Zbytek ochuceného másla vložíme do břišní dutiny, přidáme citrón a kuře svážeme. Troubu předehřejeme na 230 stupňů, protože potřebujeme povrch kuřete rychle uzavřít.
Kuře dáme na mřížku a vložíme do trouby. Pod mřížku dáme pekáč s trochou vody, do kterého se nám bude zachytávat vypečená šťáva. Po půl hodině pečení snížíme teplotu na 150 stupňů a kuře za pravidelného přelévání pozvolna dopečeme. Nadměrným pečením se kuře může vysušovat a ztrácet chuť. Pomocí kuchyňského teploměru přesně zjistíte, kdy je kuře upečeno. Vnitřní teplota kuřete by měla dosáhnout 80 ˚C, kuřecí prsa by se měla péct do teploty 75 ˚C.
Dalším způsobem, jak poznáte, jestli je kuře již upečené, je propíchnout nejtlustší část masa, a pokud šťáva skrz maso protéká nepřerušovaně a bez krve, je kuře hotové. Kuře vyjmeme a dáme do alobalu, aby se zatáhlo, ale zároveň zůstalo teplé.
Výpek přivedeme k varu, přidáme šťávu z alobalu, vypražíme do tuku, přidáme lžíci mouky, opražíme a zalijeme vývarem. Povaříme asi 20 minut a procedíme.
Maso nakrájíme na kousky asi 2x2 cm, aglickou slaninu na proužky, cibuli na kolečka, posypeme kořenim a přidáme olej -…
více o Kuřecí ražniči pro lenochy
Na těsto utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky do pěny, přidáme promíchané kakao s moukou a práškem do pečiva, nakonec…
více o Opilý Izidor – Luxusní verze
Z mléka, pudinkového prášku a vanilkového cukru uvaříme hustý pudink. Dáme vychladit. Během chlazení občas zamícháme,…
více o Pudinkovo-tvarohový pohár
Ořechy a čokoládu nalámeme (např. válečkem přes mikrotenový sáček) a smícháme s ostatními sypkými přísadami.
Zvlášť…
více o Čokoládovo-ořechové muffiny
Mouku, heru a smetanu zpracujeme v těsto, které dáme do lednice aspoň na hodinu odležet. Potom válíme placky z kterých…
více o Suprové jednoduché kremrole