Z masa odřežeme tuk. Kuře osolíme zevnitř i zvenku. Máslo necháme změknout a smícháme ho s nasekanými bylinkami. Tuto směs vetřeme do uvolněné kůže na prsou. Kuře tím pádem zůstane šťavnatější. Zbytek ochuceného másla vložíme do břišní dutiny, přidáme citrón a kuře svážeme. Troubu předehřejeme na 230 stupňů, protože potřebujeme povrch kuřete rychle uzavřít.
Kuře dáme na mřížku a vložíme do trouby. Pod mřížku dáme pekáč s trochou vody, do kterého se nám bude zachytávat vypečená šťáva. Po půl hodině pečení snížíme teplotu na 150 stupňů a kuře za pravidelného přelévání pozvolna dopečeme. Nadměrným pečením se kuře může vysušovat a ztrácet chuť. Pomocí kuchyňského teploměru přesně zjistíte, kdy je kuře upečeno. Vnitřní teplota kuřete by měla dosáhnout 80 ˚C, kuřecí prsa by se měla péct do teploty 75 ˚C.
Dalším způsobem, jak poznáte, jestli je kuře již upečené, je propíchnout nejtlustší část masa, a pokud šťáva skrz maso protéká nepřerušovaně a bez krve, je kuře hotové. Kuře vyjmeme a dáme do alobalu, aby se zatáhlo, ale zároveň zůstalo teplé.
Výpek přivedeme k varu, přidáme šťávu z alobalu, vypražíme do tuku, přidáme lžíci mouky, opražíme a zalijeme vývarem. Povaříme asi 20 minut a procedíme.
Do mísy dáme mouku, cukr, sodu, a perníkové koření. Vše promícháme, přidáme máslo, žloutky, med a mléko a vypracujeme…
více o Medové perníčky hned k jídlu
Přebrané, oprané a namočené fazole uvaříme doměkka (nerozvaříme) a necháme vychladnout. Scedíme je, v míse smícháme s…
více o Fazolový salát se slaninou
Na másle zpěnit cibuli na kostičky, vložit sůl, skoro celý balíček papriky, bobkový list a vložit stehna, osmahnout,…
více o Vynikající kuře na paprice
Česnek oloupeme, rozmáčkneme a vhodíme do hrnce společně s celým novým kořením, celým černým pepřem a bobkovými listy.…
více o Naše Rajská s vaječnými noky