Z masa odřežeme tuk. Kuře osolíme zevnitř i zvenku. Máslo necháme změknout a smícháme ho s nasekanými bylinkami. Tuto směs vetřeme do uvolněné kůže na prsou. Kuře tím pádem zůstane šťavnatější. Zbytek ochuceného másla vložíme do břišní dutiny, přidáme citrón a kuře svážeme. Troubu předehřejeme na 230 stupňů, protože potřebujeme povrch kuřete rychle uzavřít.
Kuře dáme na mřížku a vložíme do trouby. Pod mřížku dáme pekáč s trochou vody, do kterého se nám bude zachytávat vypečená šťáva. Po půl hodině pečení snížíme teplotu na 150 stupňů a kuře za pravidelného přelévání pozvolna dopečeme. Nadměrným pečením se kuře může vysušovat a ztrácet chuť. Pomocí kuchyňského teploměru přesně zjistíte, kdy je kuře upečeno. Vnitřní teplota kuřete by měla dosáhnout 80 ˚C, kuřecí prsa by se měla péct do teploty 75 ˚C.
Dalším způsobem, jak poznáte, jestli je kuře již upečené, je propíchnout nejtlustší část masa, a pokud šťáva skrz maso protéká nepřerušovaně a bez krve, je kuře hotové. Kuře vyjmeme a dáme do alobalu, aby se zatáhlo, ale zároveň zůstalo teplé.
Výpek přivedeme k varu, přidáme šťávu z alobalu, vypražíme do tuku, přidáme lžíci mouky, opražíme a zalijeme vývarem. Povaříme asi 20 minut a procedíme.
Smícháme mouku, žloutky, cukr, kakao, olej, mléko a prášek do pečiva. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme…
více o Pařížské kostky s Margotkou
Z oleje, česneku a koření (já používám drcený pepř, trošku chilli, koriandr a drcený kmín) připravíme marinádu, kotlety…
více o Božské vepřové kotletky
Omytý lilek nakrájíme na větší kostky, osolíme, dáme do sítka a necháme 30 min "vypotit". Poté ho důkladně opláchneme…
více o Pikantní losos na zelenině