Mouku prosijeme do mísy a uprostřed uděláme důlek. Do něj rozdrobíme droždí a smícháme ho s 1 lžící cukru a 2-3 lžícemi vlažného mléka. Uložíme na teplé místo (asi na 15 minut) a necháme vzejít kvásek.
Kolem kvásku rozložíme zbývající cukr, sůl a vločky měkkého másla. Přidáme zbývající mléko, citronovou a pomerančovou kůru. Vypracuje hladké vzdušné těsto, které se nechytá mísy. Zapracujeme mandle a arašídy. Z těsta vyválíme silnější plát.
Marcipánovou hmotu propracujeme s moučkovým cukrem. Přidáme sekané kandované třešně. Z hmoty vyválíme váleček a položíme ho na plát těsta. Plát zavineme a přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Přikrytou štólu necháme zhruba 20 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech zasuneme na spodní lištu trouby a pečeme 50-60 minut. Horkou štólu potřeme ihned rozpuštěným máslem a až vychladne, pocukrujeme ji.
Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, dáme do kastrolu, přidáme cukr, čokoládu, kakao a trochu vody. Uvedeme do varu a…
více o Štrúdlík s jablečnou nutelou
Cukr s vanilkovým cukrem třeme s vejci do pěny. Poté přidáme hladkou mouku spolu s práškem do pečiva, nevyšlehanou…
více o Šlehačková bábovka bez vážení