Na náplň použijte plátkový sýr a na plátky nebo na kostičky nakrájený sýr balkánského typu (výborná je i mozzarella), pikantní salám typu herkules nebo poličan, plátky šunky nebo uzeného. Ze zeleniny se osvědčily plátky rajčat, paprik, na olivovém oleji opečené plátky cukety nebo lilku. Přidat můžete i oblíbené koření nebo čerstvé bylinky. Půl balíčku těsta si na válu podsypte hladkou moukou a vyválejte z něj obdélníkovou placku. Na její střed pak podélně poskládejte těsně vedle sebe plátky sýru, na ně plátky vybrané uzeniny, vrstvičku zeleniny, pak další vrstvu sýru (v našem případě feta) a měsíčky rajčat. Podle chuti můžete okořenit. Volné okraje těsta pokrájejte rádýlkem nebo nožem na proužky a jeden po druhém je pevně zapleťte přes sebe jako cop. Boky závinu by měly zůstat zvednuté a vcelku, aby z něj při pečení nevytékala šťáva a sýr. Volné pruhy těsta samozřejmě můžete nechat vcelku a jen je pevně přeložit přes sebe. Volné konce závinu musíte také pevně uzavřít, pak ho položte na plech vyložený v ideálním případě pečicí fólií. Stejným způsobem připravte závin i z druhé poloviny těsta. Oba záviny pak potřete rozšlehaným žloutkem a pečte ve vyhřáté troubě. Stačit by mělo zhruba 20 až 30 minut. Závin při pečení raději hlídejte, ke konci rozhoduje každá minuta. Měl by krásně vyběhnout, ideálně se propéct a vytvořit zlatavou kůrčičku, ale přitom se nespálit.
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a necháme aspoň 1/2 hodiny odpočinout. Tvaroh utřeme s cukrem, máslem, vejcem a…
více o Tvarohová roláda s hruškami
Ze všech ingrediencí vypracujeme těsto. Vložíme do mikroténového sáčku a necháme alespoň den uležet. S těstem je možné…
více o Tvarované motané perníčky
Cukr, žloutky a máslo utřeme do pěny a přidáme sníh z bílků, mouku, citronovou kůru nebo kakao. Dáme na plech s pečícím…
více o Citronové nebo kakaové cukroví
1. Velký hrnec - dát vařit vodu s na kostičky nakrájenými brambory se žampiony (plátky), přidat zeleninu, podravku.
…
více o Bramborová polévka v chlebu
Veku nakrájíme na plátky. Máslo, česnek se solí a nakrájenou zelenou petrželkou utřeme do pěny a potřeme plátky veky z…
více o Australský česnekový chléb
Amasaké smícháme se sušeným ovocem a za občasného míchání přivedeme k varu. Zatím rozmícháme pudink, Maizenu a cukr ve…
více o Amasaké s pudinkem a ovocem