Na náplň použijte plátkový sýr a na plátky nebo na kostičky nakrájený sýr balkánského typu (výborná je i mozzarella), pikantní salám typu herkules nebo poličan, plátky šunky nebo uzeného. Ze zeleniny se osvědčily plátky rajčat, paprik, na olivovém oleji opečené plátky cukety nebo lilku. Přidat můžete i oblíbené koření nebo čerstvé bylinky. Půl balíčku těsta si na válu podsypte hladkou moukou a vyválejte z něj obdélníkovou placku. Na její střed pak podélně poskládejte těsně vedle sebe plátky sýru, na ně plátky vybrané uzeniny, vrstvičku zeleniny, pak další vrstvu sýru (v našem případě feta) a měsíčky rajčat. Podle chuti můžete okořenit. Volné okraje těsta pokrájejte rádýlkem nebo nožem na proužky a jeden po druhém je pevně zapleťte přes sebe jako cop. Boky závinu by měly zůstat zvednuté a vcelku, aby z něj při pečení nevytékala šťáva a sýr. Volné pruhy těsta samozřejmě můžete nechat vcelku a jen je pevně přeložit přes sebe. Volné konce závinu musíte také pevně uzavřít, pak ho položte na plech vyložený v ideálním případě pečicí fólií. Stejným způsobem připravte závin i z druhé poloviny těsta. Oba záviny pak potřete rozšlehaným žloutkem a pečte ve vyhřáté troubě. Stačit by mělo zhruba 20 až 30 minut. Závin při pečení raději hlídejte, ke konci rozhoduje každá minuta. Měl by krásně vyběhnout, ideálně se propéct a vytvořit zlatavou kůrčičku, ale přitom se nespálit.
Vysočinu rozmixujeme najemno a dáme do misky. Vejce nastrouháme nebo také rozmixujeme. Vysočinu, máslo, vejce, majolku…
více o Vaječná pomazánka s vysočinou
Na pánvi rozehřejeme máslo. Poté přidáme mraženou zeleninu. Chvíli restujeme, když je zeleninka orestovaná, poprášíme…
více o Zeleninová polévka na másle