Na sádle osmahneme cibuli, přidáme kysané zelí, lžíci cukru a pár minut podusíme. Přihodíme oloupané a na plátky nakrájené jablko, pár zrnek jalovce nebo nového koření s bobkovým listem, zalijeme dvěma deci bílého vína a půllitrem hovězího vývaru. Dusíme, dokud zelí nezměkne. Pak přidáme na kousky nakrájené uzené maso a uzený bůček, na kolečka pokrájenou klobásu, promícháme a dál dusíme alespoň 40 minut. Před koncem osolíme a do zelí zamaskujeme lahůdkové párky. Necháme ještě chvíli dodusit. Podáváme s chlebem nebo bramborem.
Vypracované těsto necháme v chladu odpočinout. Mezitím rozmícháme tvaroh s cukry, pudinkem, žloutky. Vmícháme rozinky a…
více o Tvarohový koláč s ořechy
Mouku, máslo, cukr, žloutky, kokos a ořechy (podle potřeby i s trochou mléka) smícháme dohromady a vypracujeme hladké…
více o Bobánky k čaji či kávičce
Vývar přivedeme k varu. Mezitím očistíme a opláchneme mrkve. Pak je rozkrájíme na kostky či kolečka, přidáme do polévky…
více o Nudlová polévka s mrkví