Na přípravu sulcu používáme suroviny, které po tepelné úpravě „klihovatí“ – nožičky, hlavy, kůže, kolínka apod.
Množství surovin záleží na tom, kolik ho chceme mít. Například pro dvě osoby bohatě stačí 2 nožičky a malé kolínko.
Očištěné, oprané maso zbavené štětin dáme uvařit doměkka s kořením (1 bobkový list, 2–3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře – množství pro 2 osoby), solí a malou cibulí.
Uvařené suroviny vyjmeme z vývaru, necháme vychladit, pečlivě vykostíme a pomeleme. Pomeleme zároveň i česnek (pro 2 osoby 3–4 stroužky). Libové maso můžeme jen pokrájet na menší kousky. Vývar přecedíme, vrátíme do něj maso, pomletou kůži s česnekem, osolíme a opepříme dle chuti a dáme na chvilku povařit s troškou octa (1–2 lžíce).
Hotový horký sulc naléváme do nádob – mísa, miska, srnčí hřbet, sáčky na tlačenku apod. Necháváme v chladu ztuhnout. Vychlazený ztuhlý sulc podáváme s pokrájenou cibulí a pokapaný octem. Nejlépe s čerstvým chlebem.
Poznámky: Jestliže chceme mít větší množství (podíl) rosolu než masa, dáme vařit víc kůží, které pak všechny neumeleme, ale použijeme jen vývar.
Pokud uděláme sulc z většího množství, dá se zarexovat do sklenic.
Ocet do sulcu přidáváme proto, aby nebyl kalný.
Pokud chceme mít sulc co nejméně tučný, tak po ztuhnutí sebereme vrchní vrstvu tuku, znovu rozehřejeme a opět necháme vychladit.
Do sulcu můžeme přidat i pokrájenou zeleninu (cibuli, kyselou okurku, povařenou mrkev, celer, petržel). Poté je poměr surovin: 55 % masa, 30 % vývaru,15 % zeleniny.
Na přípravu tohoto výborného cukroví se hodí nejlépe sádlo prodávané v kostkách. Nebojte se péct z této suroviny, v…
více o Sádlovky – recept po babičce
V mističce pečlivě smícháme kelímek smetany a přibližně 4 trojúhelníčky taveného sýra do hladka, můžeme naředit trochu…
více o Rychlá omáčka na těstoviny
Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky, osolíme, okořeníme a opečeme na pánvi. Pita chléb rozkrojíme, spodní díl potřeme…
více o Kuřecí steak v pita chlebu
Nastrouhaný sýr a brambory smícháme s vejcem a mlékem, přimícháme mouku s kypřidlem, vymícháme středně husté těstíčko,…
více o Bramborovo-sýrové lívance
Cibuli osmažíme dosklovata, přidáme mleté maso a smažíme do vypaření vody. Pak přidáme ještě krátce orestovat protlak s…
více o Sloppy Joes – zapečený sendvič
Smíchejte meruňkový džem s hořčicí a tymiánem a touto směsí potřete kuře cca 20 minut před jeho dopečením. Hořčice s…
více o „Meruňkové“ kuře po anglicku