Na přípravu sulcu používáme suroviny, které po tepelné úpravě „klihovatí“ – nožičky, hlavy, kůže, kolínka apod.
Množství surovin záleží na tom, kolik ho chceme mít. Například pro dvě osoby bohatě stačí 2 nožičky a malé kolínko.
Očištěné, oprané maso zbavené štětin dáme uvařit doměkka s kořením (1 bobkový list, 2–3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře – množství pro 2 osoby), solí a malou cibulí.
Uvařené suroviny vyjmeme z vývaru, necháme vychladit, pečlivě vykostíme a pomeleme. Pomeleme zároveň i česnek (pro 2 osoby 3–4 stroužky). Libové maso můžeme jen pokrájet na menší kousky. Vývar přecedíme, vrátíme do něj maso, pomletou kůži s česnekem, osolíme a opepříme dle chuti a dáme na chvilku povařit s troškou octa (1–2 lžíce).
Hotový horký sulc naléváme do nádob – mísa, miska, srnčí hřbet, sáčky na tlačenku apod. Necháváme v chladu ztuhnout. Vychlazený ztuhlý sulc podáváme s pokrájenou cibulí a pokapaný octem. Nejlépe s čerstvým chlebem.
Poznámky: Jestliže chceme mít větší množství (podíl) rosolu než masa, dáme vařit víc kůží, které pak všechny neumeleme, ale použijeme jen vývar.
Pokud uděláme sulc z většího množství, dá se zarexovat do sklenic.
Ocet do sulcu přidáváme proto, aby nebyl kalný.
Pokud chceme mít sulc co nejméně tučný, tak po ztuhnutí sebereme vrchní vrstvu tuku, znovu rozehřejeme a opět necháme vychladit.
Do sulcu můžeme přidat i pokrájenou zeleninu (cibuli, kyselou okurku, povařenou mrkev, celer, petržel). Poté je poměr surovin: 55 % masa, 30 % vývaru,15 % zeleniny.
Na přípravu tohoto výborného cukroví se hodí nejlépe sádlo prodávané v kostkách. Nebojte se péct z této suroviny, v…
více o Sádlovky – recept po babičce
Na hlubokou pánev nalijeme 2-3 lžíce oleje, rozpálíme jej a po dávkách postupně přidáváme mleté maso. Hranatou vařečkou…
více o Skvělý masový závin k vínu
Cibule nakrájíme na spíše tenké kolečka, které ve velké těžké pánvi osmahneme na másle do sklovita. Přidáme na malé…
více o Avignonský rumpsteak s cibulí