Na přípravu sulcu používáme suroviny, které po tepelné úpravě „klihovatí“ – nožičky, hlavy, kůže, kolínka apod.
Množství surovin záleží na tom, kolik ho chceme mít. Například pro dvě osoby bohatě stačí 2 nožičky a malé kolínko.
Očištěné, oprané maso zbavené štětin dáme uvařit doměkka s kořením (1 bobkový list, 2–3 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře – množství pro 2 osoby), solí a malou cibulí.
Uvařené suroviny vyjmeme z vývaru, necháme vychladit, pečlivě vykostíme a pomeleme. Pomeleme zároveň i česnek (pro 2 osoby 3–4 stroužky). Libové maso můžeme jen pokrájet na menší kousky. Vývar přecedíme, vrátíme do něj maso, pomletou kůži s česnekem, osolíme a opepříme dle chuti a dáme na chvilku povařit s troškou octa (1–2 lžíce).
Hotový horký sulc naléváme do nádob – mísa, miska, srnčí hřbet, sáčky na tlačenku apod. Necháváme v chladu ztuhnout. Vychlazený ztuhlý sulc podáváme s pokrájenou cibulí a pokapaný octem. Nejlépe s čerstvým chlebem.
Poznámky: Jestliže chceme mít větší množství (podíl) rosolu než masa, dáme vařit víc kůží, které pak všechny neumeleme, ale použijeme jen vývar.
Pokud uděláme sulc z většího množství, dá se zarexovat do sklenic.
Ocet do sulcu přidáváme proto, aby nebyl kalný.
Pokud chceme mít sulc co nejméně tučný, tak po ztuhnutí sebereme vrchní vrstvu tuku, znovu rozehřejeme a opět necháme vychladit.
Do sulcu můžeme přidat i pokrájenou zeleninu (cibuli, kyselou okurku, povařenou mrkev, celer, petržel). Poté je poměr surovin: 55 % masa, 30 % vývaru,15 % zeleniny.
Na přípravu tohoto výborného cukroví se hodí nejlépe sádlo prodávané v kostkách. Nebojte se péct z této suroviny, v…
více o Sádlovky – recept po babičce
Rýži uvaříme dle návodu. Maso osolíme a lehce naklepeme rukou a opečeme na olivovém oleji (celá prsíčka). Nakrájíme…
více o Rýžový salát s kuřecím masem
Těsto: celá vejce ušleháme s krupicovým a vanilkovým cukrem, potom postupně přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do…
více o Tvarohová buchta s margotkou
Připravené těsto si rozdělíme na dva plechy na pečící papír potřený olejem. Snažíme se, aby bylo na obou stejně a šup…
více o Osvěžující Kinder mléčný řez
Koleno vaříme hodinu ve slané vodě s bobkovým listem a novým kořením. Po vyjmutí uděláme do kůže pár podélných zářezů…
více o Pečené koleno v pivní marinádě