Brambory očistíme a nakrájíme na hrubé kostky, zalijeme vodou, přidáme houby včetně nálevu, osolíme, opepříme, přidáme kmín a vaříme, až jsou houby a brambory měkké, cca 15–20 minut.
Zalijeme smetanami s rozmíchanou moukou podle toho, jak polévku chceme mít hustou. Ochutíme octem, zjemníme máslem a přidáme kopr.
Do lehce osolené a okyselené mírně vroucí vody vkládáme v naběračce rozklepnutá vejce a zavaříme tak, aby žloutek zůstal měkký a obalený vařeným bílkem. Po 4–5 minutách varu vejce vyjmeme a vložíme do studené vody, aby se zatáhla.
Při podávání vkládáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce.
Na rozpáleném másle zpěníme mouku, zalijeme vodou nebo vývarem, dochutíme solí a octem, přidáme celé nové koření, pepř…
více o Kulajda se zastřeným vajíčkem
Hermelín plošně rozkrojíme a položíme do rozpáleného oleje řeznou plochou nahoru. Obložíme salámem, posypeme pokrájenou…
více o Hermelín s volským okem
Špenát osmažíme na másle. Přidáme nadrobno nasekaný stroužek česneku, osolíme a opepříme. Ke konci smažení přidáme na…
více o Pstruh se špenátem a česnekem