Spodní vrstva: Smícháme všechny ingredience a rozválíme na vymazaný a vysypaný plech.
Lze rozválet malým válečkem nebo sklenicí obalenou v mouce, jde to lehce, pokud se těsto lepí, doporučuji posypat trochou mouky.
Tvarohová vrstva: Smícháme všechny ingredience (nejlépe šlehačem) a rozetřeme na spodní vrstvu. Poté na to klademe ovoce, může být čerstvé nebo kompotované, lepší jsou menší druhy.
Výborné jsou borůvky, maliny nebo mandarinky. Ovoce trošku do tvarohu vmáčkneme.
Nahoru si připravíme drobenku a hustě koláč posypeme. Pečeme na 180 °C asi 30–45 minut (dle trouby).
Roláda: ušleháme zvlášť bílky - doporučuji se špetkou soli (jsou tužší), v další míse ušleháme žloutky s vodou, přidáme…
více o Šarlota aneb roládkový dort
Do litru vody přidáme půlku bujónu, nakrájený brambor na malé kostičky a nadrobno nasekané květákové růžičky, vše dáme…
více o Rychlá květáková polévka
Cukr ušleháme se změklou herou a vejci do pěny, dálé přidáme mléko, vanilkový pudink (prášek, nikoli uvařený!), kypřící…
více o Rybízový koláč s tvarohem