Sushi

2

hodnoceno: 2
Příprava: 60 minut
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Rýže sushi
    • 1
      lžička sůl
    • 300
      ml voda
    • 75
      ml ocet rýžový
    • 200
      g rýže speciální rýže na sushi
    • sojová omáčka Kikkoman
    • zázvor nakládaný, Gari
    • mořské řasy Nori
    • 4
      lžička cukr
    • bambus rohožka na balení Maki
    • pasta wasabi nebo ostrý zelený křen
  • Náplň sushi
    • 1
      ks mrkev
    • 1
      ks okurka salátová
    • 1
      ks avokádo
    • 100
      g krabí tyčinky
    • 200
      g losos
    • 4
      ks krevety
    • sezamová semínka bílá, černá
    • 1
      ks mango
    • 1
      ks bílá ředkev

Postup přípravy receptu

  • Lepivá sushi rýže má kulatá zrna. V žádném případě nemůžeme použít rýži předvařenou či dlouhozrnnou, lze ji nahradit pouze kulatou italskou nebo jinou kulatou rýží. Před přípravou rýži vícekrát propláchneme vodou a necháme okapat.
  • Rýži vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množství vody. Necháme prudce zavařit, poté zaklopíme a na nízký stupeň teploty necháme dojít, až v hrnci nebude žádná voda. Potom necháme cca 10– 15 minut v otevřeném hrnci a promícháme.
  • Uvařenou rýži vyjmeme z hrnce do velké mísy a ještě teplou ochutíme nálevem z octa, cukru a soli. Poté rýži promícháme. Nehněteme, děláme pouze krájivé pohyby. Rýži necháme prochladnout. Rýže má mít mírně lepivou konzistenci.
  • Mango nebo avokádo očistíme, nakrájíme na plátky a zakápneme kapkou rýžového octa, aby nám nezhnědlo.
  • Ředkev, mrkev a okurku si očistíme a nakrájíme na dlouhé pruhy – hranolky. Mrkev a ředkev spaříme ve vroucí osolené vodě. Poté zchladíme.
  • Lososa očistíme a nakrájíme na plátky (pro Nigiri Sushi) a hranolky (pro Nori-Maki-Sushi).
  • Všechny tyto ingredience se dají sehnat ve speciálních obchodech sushi zejména v Praze a jiných velkých městech. Pokud byste je nemohli sehnat, občas jdou nahradit něčím jiným, ale pak už to není pravé sushi.

Podobné recepty

Doporučujeme

Chyba - Recepty Fitweb

Omlouváme se, nastala chyba. Prosím, pokračujte na úvodní stránku.