Lepivá sushi rýže má kulatá zrna. V žádném případě nemůžeme použít rýži předvařenou či dlouhozrnnou, lze ji nahradit pouze kulatou italskou nebo jinou kulatou rýží. Před přípravou rýži vícekrát propláchneme vodou a necháme okapat.
Rýži vložíme do hrnce a zalijeme odměřeným množství vody. Necháme prudce zavařit, poté zaklopíme a na nízký stupeň teploty necháme dojít, až v hrnci nebude žádná voda. Potom necháme cca 10– 15 minut v otevřeném hrnci a promícháme.
Uvařenou rýži vyjmeme z hrnce do velké mísy a ještě teplou ochutíme nálevem z octa, cukru a soli. Poté rýži promícháme. Nehněteme, děláme pouze krájivé pohyby. Rýži necháme prochladnout. Rýže má mít mírně lepivou konzistenci.
Mango nebo avokádo očistíme, nakrájíme na plátky a zakápneme kapkou rýžového octa, aby nám nezhnědlo.
Ředkev, mrkev a okurku si očistíme a nakrájíme na dlouhé pruhy – hranolky. Mrkev a ředkev spaříme ve vroucí osolené vodě. Poté zchladíme.
Lososa očistíme a nakrájíme na plátky (pro Nigiri Sushi) a hranolky (pro Nori-Maki-Sushi).
Všechny tyto ingredience se dají sehnat ve speciálních obchodech sushi zejména v Praze a jiných velkých městech. Pokud byste je nemohli sehnat, občas jdou nahradit něčím jiným, ale pak už to není pravé sushi.
Z 80 g cukru uděláme světlý karamel, zamícháme do něj ořechy a odstavíme na pečicí papír vychladnout, vzniklou hmotu…
více o Ztuhlý úsměv (oříškový krém)
Listové těsto rozválíme na tloušťku cca 0,5 cm, nařežeme obdélníky nebo čtverce a dáme na plech, konce těsta přehneme…
více o Dobrota z listového těsta II.
Máslo utřeme s cukrem do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a oříšky. Do máslové hmoty postupně zašleháme vejce.…
více o Čokoládový koláč s třešněmi
Vločky v osolené vodě uvaříme na velmi hustou kaši a necháme vychladnout. Slaninu nakrájíme na drobno, rozškvaříme,…
více o Karbanátky z ovesných vloček