Sushi pro začátečníky

3

hodnoceno: 8
Příprava: 50 minut
Porce: 4
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

    • 1
      lžíce sůl
    • 2
      ks mrkev
    • 1
      ks okurka salátová
    • 1
      ks citron
    • 1
      lahev sojová omáčka
    • 1
      ks avokádo
    • 1
      balíček sezamová semínka
    • 2
      lžíce hnědý cukr
    • 1
      sklenice kandovaný zázvor
    • 1
      balení pasta wasabi
    • 6
      plátek řasa wakame
    • 3
      lžíce rýžový ocet
    • 500
      g sushi rýže

Postup přípravy receptu

  • Základem sushi jsou nejen kvalitní ingredience, ale především správně uvařená rýže. Pokud se rýži naučíte správně dochutit, 80 % úspěchu máte v kapse. Před samotným vařením je velmi důležité rýži proplachovat pod tekoucí vodou, dokud nebude odtékat zcela čistá voda. Propláchnutou rýži nasypeme do hrnce a zalijeme vodou (vždy o dvacet procent více vody, než množství rýže).
  • Citron rozkrojíme na dvě poloviny, z nichž jednu vložíme do hrnce s rýží a vodou (druhou si zatím ponecháme). Do misky si připravíme směs rýžového octu, cukru a soli, promícháme a přidáme do hrnce. Zakryjeme pokličkou, uvedeme do varu a velmi krátce povaříme na nejvyšším stupni. Poté oheň stáhneme (pozor na připálení), vyjmeme citron a rýži dále vaříme, dokud nenabobtná a v hrnci nezůstane žádná voda (cca 10 minut). Rýži odstavíme a necháme vychladnout.
  • Příprava Maki a Californian Maki sushi: Nejprve oloupeme a na tenké proužky nakrájíme okurku (z ½ okurky budeme mít 8 podélných kousků), totéž provedeme s mrkví a avokádem. Připravíme si podložku na rolování sushi, kterou obalíme do potravinářské fólie (rýže se nám na ni nebude lepit ). Do malé mističky vložíme druhou polovinu citronu, ten vymačkáme a smícháme s vodou (velmi důležité, pokud nechceme, aby se nám rýže lepila na prsty). Na obalenou podložku si připravíme řasu Nori lesklou stranou směrem dolů.
  • Maki sushi: Na řasu Nori pomocí rukou vkládáme již vychladlou rýži. U toho nezapomínáme na neustálé máčení rukou v mističce s citronovým roztokem. Ruce by neměly být nikdy zcela suché! Rýži vkládáme tak, aby zaplnila celou stranu řasy. Rýži jemně potřeme křenem Wasabi (stačí prstem pouze lehce přejet po okraji) a do tenké linie po směru rolování vložíme dle naší individuální chuti okurku, mrkev, avokádo, či kombinujeme.
  • Pomocí podložky opatrně rolujeme řasu směrem od sebe. Snažíme se rolovat tak, aby mělo sushi co nejpevnější tvar a nerozpadalo se. Takto pokračujeme i s dalšími řasami.
  • Californian Sushi: Postup u Californian Sushi se od Maki takřka neliší. Pointa spočívá v tom, že řasu po aplikaci rýže otočíme tak, aby byla rýže směrem dolů na podložku a řasa naopak směřovala nahoru. Předtím, než řasu otočíme, ji posypeme sezamovými semínky (pro větší barvenost část z nich opražíme na pánvi). Po otočení pak pokračujeme stejně jako v případě Maki Sushi, řasu jemně potřeme Wasabi a opět vkládáme zeleninu.
  • Hotové sushi už jen stačí nakrájet na kolečka (z každé řasy odkrojíme nehezké konce a nakrájíme na cca 5–6 kousků). Servírujeme společně s wasabi, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem.

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: