Základem sushi jsou nejen kvalitní ingredience, ale především správně uvařená rýže. Pokud se rýži naučíte správně dochutit, 80 % úspěchu máte v kapse. Před samotným vařením je velmi důležité rýži proplachovat pod tekoucí vodou, dokud nebude odtékat zcela čistá voda. Propláchnutou rýži nasypeme do hrnce a zalijeme vodou (vždy o dvacet procent více vody, než množství rýže).
Citron rozkrojíme na dvě poloviny, z nichž jednu vložíme do hrnce s rýží a vodou (druhou si zatím ponecháme). Do misky si připravíme směs rýžového octu, cukru a soli, promícháme a přidáme do hrnce. Zakryjeme pokličkou, uvedeme do varu a velmi krátce povaříme na nejvyšším stupni. Poté oheň stáhneme (pozor na připálení), vyjmeme citron a rýži dále vaříme, dokud nenabobtná a v hrnci nezůstane žádná voda (cca 10 minut). Rýži odstavíme a necháme vychladnout.
Příprava Maki a Californian Maki sushi: Nejprve oloupeme a na tenké proužky nakrájíme okurku (z ½ okurky budeme mít 8 podélných kousků), totéž provedeme s mrkví a avokádem. Připravíme si podložku na rolování sushi, kterou obalíme do potravinářské fólie (rýže se nám na ni nebude lepit ). Do malé mističky vložíme druhou polovinu citronu, ten vymačkáme a smícháme s vodou (velmi důležité, pokud nechceme, aby se nám rýže lepila na prsty). Na obalenou podložku si připravíme řasu Nori lesklou stranou směrem dolů.
Maki sushi: Na řasu Nori pomocí rukou vkládáme již vychladlou rýži. U toho nezapomínáme na neustálé máčení rukou v mističce s citronovým roztokem. Ruce by neměly být nikdy zcela suché! Rýži vkládáme tak, aby zaplnila celou stranu řasy. Rýži jemně potřeme křenem Wasabi (stačí prstem pouze lehce přejet po okraji) a do tenké linie po směru rolování vložíme dle naší individuální chuti okurku, mrkev, avokádo, či kombinujeme.
Pomocí podložky opatrně rolujeme řasu směrem od sebe. Snažíme se rolovat tak, aby mělo sushi co nejpevnější tvar a nerozpadalo se. Takto pokračujeme i s dalšími řasami.
Californian Sushi: Postup u Californian Sushi se od Maki takřka neliší. Pointa spočívá v tom, že řasu po aplikaci rýže otočíme tak, aby byla rýže směrem dolů na podložku a řasa naopak směřovala nahoru. Předtím, než řasu otočíme, ji posypeme sezamovými semínky (pro větší barvenost část z nich opražíme na pánvi). Po otočení pak pokračujeme stejně jako v případě Maki Sushi, řasu jemně potřeme Wasabi a opět vkládáme zeleninu.
Hotové sushi už jen stačí nakrájet na kolečka (z každé řasy odkrojíme nehezké konce a nakrájíme na cca 5–6 kousků). Servírujeme společně s wasabi, sójovou omáčkou a nakládaným zázvorem.
Všechny přísady necháme asi hodinu v pokojové teplotě. Potom zpracujeme běžným způsobem na válu v těsto. Zabalíme do…
více o Linecké těsto pro začátečníky
Nejprve si připravím formu: z pečícího papíru vystřihnu kolo, aby bylo o trošičku menší, než je dno dortové formy. Boky…
více o Dortový korpus pro začátečníky
Zpracujeme těsto a dáme ho na 2 hodiny odpočinout do chladna. Pak ho rozválíme na plech vyložený papírem a vložíme do…
více o Jahodový koláč ze dvou těst
Mrkev očistíme, nastrouháme na jemném struhadle smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme těsto, které necháme asi…
více o Mrkvové hvězdičky se zázvorem