Z vykynutého kvásku a dalších surovin zpracujeme těsto. Nenecháme ho kynout, ale hned ho vyválíme, nakrájíme na čtverečky, poklademe náplní (povidla, tvaroh, mák apod.) a spojíme protilehlé cípy do koláčku.
Dobře pomastíme plech a koláčky na něj naskládáme těsně vedle sebe, mastíme strany i na povrchu (nejlépe olej a máslo). Dáme upéci do předehřáté trouby do růžova. Při pečení znovu pomastíme. Po vyndání z trouby pokropíme rumem a obalíme v cukru nebo hustěji pocukrujeme.
Z této dávky jsou koláče zhruba na jeden plech. Děláme-li malé, může jich být až 270 kusů. Nezpracované těsto je lepší uchovávat v chladničce, stejně i plech, který postupně doplňujeme dodělanými koláčky. Neměly by kynout před pečením. Koláčky mají charakter cukroví, netvrdnou, ale naopak. Lepší jsou po 2–3 dnech. Vydrží až týden, pokud je dobře uschováme.
Žloutky i s cukrem (trochu cukru odebereme na kvásek) mícháme do pěny, přidáme tuk, rum, sůl, citronovou kůru a mícháme…
více o Šišky s jahodovou pěnou
Bůček se sýry a solí propracujeme a dáme do skleňené nebo porcelánové misky. Do směsi uděláme dolíky, zalijeme je pivem…
více o Mletý bůček se směsí sýrů
Ostružiny dáme do kastrolu, zalijeme vodou a povaříme asi 5 minut. Pak je přecedíme, propasírujeme přes cedník s malými…
více o Nepečený ostružinový dort