Švédský dort

3.67

hodnoceno: 6
Příprava: 70 minut
Porce: neuvedeno
Kalorie: neuvedeno

Suroviny

  • Těsto
    • 4
      lžíce voda
    • 4
      ks vejce
    • 140
      g hrubá mouka
    • 60
      g vlašské ořechy
    • 200
      g cukr krupice
  • Na šlehačku
    • 1
      l šlehačka
    • mandlové lupínky - loupané opražené
    • 2
      lžička nescafé
    • čokoládové hoblinky
    • 2
      lžička cukr

Postup přípravy receptu

  • Žloutky utřeme v mixéru s polovinou cukru, postupně přidáváme vroucí vodu a pak sníh z bílků, do kterého přidáme druhou polovinu cukru.
  • Smícháme se žloutky a lehce přimícháme mouku a mleté ořechy. Pečeme ve vymazané a vysypané formě na dort na spodní mřížce při 150 °C cca 20 minut – necháme trochu pootevřenou troubu, mně se osvědčila zasunutá vařečka.
  • Pak troubu zavřeme a pečeme ještě 30 minut.
  • Po vychladnutí korpusu ušleháme šlehačku, do které přidáme cukr a Nescafé. Šlehačku navršíme na upečený dort, posypeme opraženými mandlemi, popř. hoblinkami z čokolády.
  • Dort je rychle hotový a je božský, byť je to trochu kalorická bomba, ale při svátečních příležitostech se to dá unést. Recept mám od své přítelkyně ze Švédska.
Zařazení: Moučníky Dorty

Podobné recepty

Doporučujeme

Další doporučené recepty: