Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr, vanilkový cukr a po jednom přišleháme žloutky. Zapracujeme mouku se solamylem. Těsto rozetřeme na plech a upečeme. Upečené těsto vyklopíme na utěrku namočenou ve studené vodě (dobře vyždímanou) a s utěrkou stočíme. Po minutě rozbalíme a stočíme zpět, už bez utěrky. Necháme vychladnout.
Odpeckované švestky i se šťávou rozmixujeme, přidáme cukr a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Přimícháme nabobtnalou a rozpuštěnou želatinu (množství asi na 400 g hmoty) a necháme vychladnout. Když začne masa houstnout, přimícháme vyšlehanou šlehačku a natřeme na piškotový plát. Roládu stočíme opatrně, přehneme ji jen 2-3×. Dáme do chladničky ztuhnout. Před podáváním jemně posypeme práškovým cukrem, můžeme i ozdobit šlehačkou.
Žloutky ušleháme s cukrem, horkou vodou, zlehka vmícháme mouku s práškem do pečiva, nakonec lehce vmícháme sníh z bílků…
více o Jahodovo-rebarborové řezy
Tvarůžky rozmačkáme vidličkou, smícháme s tvarohem, jogurtem nebo smetanou, drobně nakrájenou cibulí, kmínem a pepřem.…
více o Olomoucká tvarohová pomazánka
Čočku namočíme tak na 2 hodiny a ve stejné vodě dáme vařit s novým kořením, pepřem, bobkovým listem a solí. Po změknutí…
více o Čočková polévka podle Romany