Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme cukr, vanilkový cukr a po jednom přišleháme žloutky. Zapracujeme mouku se solamylem. Těsto rozetřeme na plech a upečeme. Upečené těsto vyklopíme na utěrku namočenou ve studené vodě (dobře vyždímanou) a s utěrkou stočíme. Po minutě rozbalíme a stočíme zpět, už bez utěrky. Necháme vychladnout.
Odpeckované švestky i se šťávou rozmixujeme, přidáme cukr a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Přimícháme nabobtnalou a rozpuštěnou želatinu (množství asi na 400 g hmoty) a necháme vychladnout. Když začne masa houstnout, přimícháme vyšlehanou šlehačku a natřeme na piškotový plát. Roládu stočíme opatrně, přehneme ji jen 2-3×. Dáme do chladničky ztuhnout. Před podáváním jemně posypeme práškovým cukrem, můžeme i ozdobit šlehačkou.
Na oleji necháme zpěnit na hrubo nakrájenou cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou uzenou krkovičku a lehce osmahneme.…
více o Poctivá zelňačka se smetanou
Mouku smícháme s pepřem a majoránkou, játra překrájíme na půlky. Jednotlivé kousky obalíme v mouce s kořením, zavineme…
více o Zapečená (nejen) krůtí játra